Sagrada Familia in Ice

Laat me je meenemen naar een wereld waarin ijs wordt omgetoverd tot majestueuze architectuur, een wereld waarin creativiteit grenzen overstijgt en dromen in ijskoude pracht worden gerealiseerd.

IJs, een welbekend materiaal, maar zelden gezien als bouwmateriaal. Maar wat als we je vertellen dat we hebben gestreefd naar het ondenkbare? Ons doel was niets minder dan het verwezenlijken van een ijsstructuur gebaseerd op het ontwerp van de wereldberoemde Sagrada Familia in Barcelona. Een gedurfde onderneming, waarbij we enkele buitengewone koepels hebben gecreëerd, waarvan er één de hoogste ijskoepel ter wereld zal zijn, met een hoogte van maar liefst 30 meter.

Om deze duizelingwekkende hoogtes te bereiken, was er meer nodig dan gewoon ijs. We hebben het gebruik van versterkt ijs omarmd. Door een mengsel van houtvezels en gewoon ijs te creëren, hebben we een ijs-composiet, bekend als pykrete, tot stand gebracht, dat maar liefst drie keer sterker is dan gewoon ijs. Maar we stopten daar niet. We hebben ook onderzocht hoe textiel en touwen kunnen dienen als versterking voor onze ijsstructuur, waardoor de grenzen van ijsbouw nog verder werden verlegd.

Deze reis van ijs en verbeelding heeft ons geleid naar ongekende hoogten, letterlijk en figuurlijk. Het is een viering van innovatie en doorzettingsvermogen, waarin we ijs hebben getransformeerd tot een prachtige architecturale realiteit. Dit avontuur heeft ons geleerd dat met vastberadenheid en creativiteit zelfs de meest ongewone materialen kunnen worden omgevormd tot meesterwerken van ijskoude schoonheid.

Stap binnen in deze betoverende wereld van ijs en ontdek hoe onze dromen en ontwerpen werkelijkheid zijn geworden in de vorm van de hoogste ijskoepel ter wereld. Welkom in onze wereld van ijzige verfijning en grensverleggende prestaties!

Pykrete Dome

De vorm van deze ijzige structuur is gebaseerd op een geodetische koepel, omdat deze vorm minimale trekkrachten in de constructie veroorzaakt. IJs heeft een zeer lage treksterkte, maar dankzij deze vorm zijn zeer dunne ijsstructuren nog steeds mogelijk. Structurele analyses van de koepel gaven aan dat de grootste krachten zich voordoen aan de onderkant en rond de ingang van de koepel. Om deze redenen wordt pykrete alleen toegepast in het onderste gedeelte van de koepel. In het bovenste deel volstaat gewoon ijs.

Het ontwerp van de Pykrete Dome is gebaseerd op de ontwerpen van Tsutomu Kokawa, die al sinds de jaren '80 experimenteert met ijskoepelstructuren. Het grootste, wereldrecordbrekende, ijsdomein dat hij bouwde had een overspanning van 25 meter. Het Pykrete Dome-project heeft een nieuw record gevestigd met een overspanning van 30 meter en een hoogte van 10 meter.

Structural ice

Er zijn vele mogelijkheden om te bouwen met ijs. Er zijn al talloze experimenten met verschillende manieren om ijs aan te laten groeien. Zo is op het plaatje hier naast een net gebruik van een voetbal doel. Deze is in een bepaalde vorm opgehangen, vervolgens nat gemaakt waardoor er laagje voor laagje een ijslaag vormde en zo een op zichzelf staand sculptuur is gerealiseerd.